AIP

AIP – (Adaptive Image Processing) Alkalmazkodó képfeldolgozás

Az AIP (Alkalmazkodó képfeldolgozás) használatával a képen megjelenőfoltok-zajok csökkennek, míg a szövetek felületén, a fogadott jelek által kirajzolt tiszta határok megmaradnak. Mindemellett, az AIP segítségével a különböző szövet típusok különböző fényerősséggel vannak megjelenítve.

A szövetszerkezet vizsgálatához a rendszernek csökkentenie kell a „foltos” képalkotást, majd azonosítania és külön-külön megerősítenie a határokat.

A tömör, szilárd szervek ultrahangos vizsgálata a folt minták különbözőségének vizsgálatán alapult. Más képi diagnosztikai lehetőségek (CT és MRI) ugyanazt a szövettípust ugyanolyan fényerősséggel jelenítik meg, míg a heterogén szöveteket különböző szintű fényerősséggel. Az AIP képfeldolgozó funkció akkor hasznos, amikor nehéz megkülönböztetni egymástól a szöveteket. Ezért nevezzük a technikát „like MRI”  képalkotásnak.

Az ultrahang rendszer használatával, a szonográfusnak nem szükséges megerőltetnie a szemét a „foltos” minták alapos vizsgálatához, hanem egyszerűen megkülönböztetheti a szöveteket a különböző fényerősségük alapján. Az általánosan elterjedt folteltávolító technikákkal szemben az AIP nem ront az eredeti képek felbontásán, illetve a bennük tárolt információkon.

Az ACC, a domború szemcsék kiemelése és az FTC mind olyan képfeldolgozó technikák, amelyek egy szövet határait, profilját emelik ki a mélységi irányban. Az AIP technikája viszont a kétdimenziós jelek jellemzőire és tulajdonságaira helyezi a hangsúlyt és így különbözteti meg egymástól a szöveteket. Ez a képfeldolgozási technika nincs kihatással a képszámra.

Alkalmazkodó képfeldolgozás (AIP) a foltok csökkentésére: az AIP tisztán megjeleníti a szövetek közti különbséget, csökkenti a folt-zajokat, mialatt megtartja a képszámot. Valamint a szövethatárok  külön megerősítésével sokkal tisztábban jeleníti meg a kontúrokat.

 

 

© 2011 Biomed Elecronic kft.: Mobil: +(36) 30 952 7610, Telefax: +(36) 24 447 855